Arrangere en reparasjonskafé?

Er du interessert i å arrangere en reparasjonskafé i ditt lokalmiljø? Velg kommune og fyll ut skjemaet som ligger der – da reserverer du verktøypakken for den datoen du ønsker. Det er lurt å være ute i god til før selve arrangementet skal gå av stabelen.

 

Du må selv skaffe lokale til arrangementet og frivillige reparatører til å betjene verktøyet. Kommunene som er med i Repair café NO låner ut verktøy og annet nødvendig utstyr gratis til arrangører, og forventer selvfølgelig – i ekte dugnadsånd – at alt leveres tilbake til i god stand. Hvis man er uheldig og noe blir ødelagt, kan det kanskje repareres i kafeen?

 

Et godt tips er at reparasjonskafeer bør avholdes i lokaler der det allerede foregår aktiviteter. Dette vil hjelpe på besøkstallene og spre det glade budskapet om arrangementet. Og siden det skal være en kafé, er det selvfølgelig kjekt om det serveres drikke og enkle smakebiter til gjestene som tar turen. Langpannekake er jo alltid en slager!

 

Stavanger kommune og Sandnes kommune har laget en kort og oversiktlig håndbok som veiledning til arrangører av reparasjonskafeer. Her er noen gode råd å ta med seg:

 

  • Finn et lokale som egner seg til en reparasjonskafé, og sett deg inn i hvor rømningsveier, førstehjelpsskrin og brannslukningsutstyr befinner seg.
  • Vær ute i god tid med å booke dato og reservere verktøy, slik at vi er sikre på at det er tilgjengelig når du trenger det. Lånt utstyr skal leveres tilbake i god stand.
  • Pass på at utstyrslisten signeres både ved utlevering og innlevering – både av utlåner og låner (utstyrslisten finner dere i håndboka). Det kan spare deg for mye leting.
  • Reparasjonene som utføres skal være av den enkle typen som man ikke trenger profesjonelle yrkesutøvere til å fikse. Det skal holde å være litt handy.
  • Reparasjonene utføres gratis av frivillige som dere selv finner frem til. Disse må kjenne til verktøyet de skal bruke.
  • Ha gjerne på plass noen enkle husregler som er tilgjengelig under arrangementet – som at dere som arrangør ikke er ansvarlige for eventuelle skader som kan oppstå på gjenstandene under forsøk på reparasjon.
  • Du sparer deg selv for mye stress hvis du lager et køsystem. Vi har laget en enkel mal som dere kan laste ned her.
  • Kanskje noen av gjestene kunne tenke seg å stille som «fiksere» ved en senere anledning? Da er det kjekt å ha en liste de kan skrive seg ned på. Her er i så fall en enkel mal til det, også.
  • Sist, men ikke minst: Ta med deg alt av avfall og forlat lokalet ryddig og fint.

 

Ta kontakt med din kommune om du lurer på noe – vi hjelper deg gjerne.